Team Nanoflex door naar Beneluxfinale FLL

Vanaf de start van het schooljaar zijn 19 leerlingen uit de klassen 1 t/m 4 al enorm druk bezig met de voorbereidingen voor de FIRST® LEGO® League (FLL), een internationale wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Wij hadden met het Rodenborch-College twee teams voor deze wedstrijd ingeschreven: team Core Builders en team Nanoflex.

Dit jaar was het thema van de wedstrijd “City Shaper”. We werden uitgedaagd om uitvindingen en innovaties te bedenken rondom het ontwerpen, bouwen en leven in de eigen stad of dorp. Team Core Builders heeft zich verdiept in een vernieuwde stadsopzet met herkenbare kernen, waardoor er minder leegstand zou zijn. Team Nanoflex wil effectiever met beschikbare ruimte omgaan. Hiervoor hebben zij meerdere specialisten op het gebied van nanotechnologie geraadpleegd.

Naast het project is het team ook zelfstandig aan de slag gegaan om een superslimme robot in elkaar te zetten. De robot moest zelfstandig in staat zijn om op een wedstrijdveld zo veel mogelijk opdrachten uit te voeren in 2,5 minuut. Het wedstrijdveld was vooraf bekend, zodat de leerlingen volop konden oefenen.

Ook het leren werken in teamverband is een van de belangrijke leerpunten van de wedstrijd. Er wordt gekeken of de teams sportief zijn voor elkaar en andere teams, of teamleden goed samenwerken, en of er een goede balans is tussen het werk dat de kinderen doen en de begeleiding van de coach.

Afgelopen zaterdag 14 december hebben beide teams deelgenomen aan de regiofinale, die gehouden werd in het Technovium in Nijmegen.

Het team van de Core Builders heeft de prijs voor het beste robotontwerp gekregen. Het team van Nanoflex heeft de Champions Award gewonnen, wat inhoudt dat zij mogen deelnemen aan de Beneluxfinale, die op zaterdag 25 januari in Breda wordt gehouden. Zij dromen inmiddels al van een vervolg in Griekenland (Europese finale) of Californië (wereldfinale).

Wij wensen ze veel succes!