‘Als ich mit Hitler Schnapskirschen aß’. De roman met deze intrigerende titel won de Deutschen Literaturpreis 2018. De hoofdpersonen uit deze roman, Mimi en Oliver, brengen hun jeugd in de voormalige DDR door. Ze gaan vissen en eten kersenbonbons (Schnapskirschen). Samen beleven ze in 1989 de val van De Muur. De euforie maakt echter al snel plaats voor teleurstelling en onvrede. Met name bij Oliver; hij ontwikkelt neonazistische sympathieën. Mimi’s jeugdvriend wordt zo haar grootste vijand.

Schrijfster Manja Präkels reist deze week door Nederland en bezoekt scholen. Maandag was ze bij ons te gast. Klas v3a en de Goethe-C1 lazen in de lessen Duits passages uit het boek, verdiepten zich in de geschiedenis van het gedeelde Duitsland en noteerden vragen voor de schrijfster.

Met mimiek, gebaren en stemgebruik las mevrouw Präkels deze middag voor. Hierdoor kwam het verhaal echt tot leven. Daarna stelden de leerlingen hun vragen. Een mooie oefening in luister- en spreekvaardigheid. En dichterbij een schrijver kom je niet. Literatur zum Anfassen