De wereld om ons heen verandert en het is belangrijk om daar als school in mee te groeien. Het Rodenborch-College biedt onderwijs aan dat je voorbereidt op de eisen van deze tijd. Het traditioneel onderwijs vormt daarbij volgens ons nog steeds een goede basis. Wij vinden het echter ook belangrijk dat onze leerlingen leren hoe ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun ontwikkeling. Daarom gebruiken ze een deel van de lesuren voor projecten, voor het aanleren van nieuwe vaardigheden en voor talentontwikkeling.

Hoogwaardig onderwijs
We bieden betekenisvol en hoogwaardig onderwijs met aandacht voor een ieder, ruimte voor elk talent en oog voor elkaar. Daarbij worden wij geïnspireerd door Gert Biesta, onderwijspedagoog, hoogleraar aan de Universiteit van Luxemburg en schrijver van het boek Het prachtige risico van het onderwijs. Volgens Biesta worden de zin en de richting van goed onderwijs bepaald door drie domeinen:

  • Het je eigen maken van kennis en vaardigheden (specifiek of breed);
  • Je voorbereiden op een leven als lid van een gemeenschap en kennismaken met tradities en praktijken (bijv. sociaal-politiek, cultureel, professioneel);
  • Vorming van je persoonlijkheid (bijv. autonomie, verantwoordelijkheid).

Leren op het Rodenborch
De lesstof leer je bij ons deels klassikaal en deels door het doen van projecten. Per week ligt vast welke lesstof behandeld wordt.
Wij vinden het belangrijk dat je leert hoe je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je eigen ontwikkeling. De een heeft daar wat meer hulp bij nodig dan de ander. Daarom zorgen we er ook voor dat we goed contact met elkaar houden. Je mentor is steeds op de hoogte hoe jij presteert op school en zal samen met jou en je ouders om de tafel gaan zitten als er iets niet zo lekker gaat. Ook als blijkt dat jij wel wat meer uitdaging kunt gebruiken, dan bespreek je met je mentor de mogelijkheden.

Starten in de brugklas
De overgang van de basisschool naar de middelbare is best groot. Misschien had je op de basisschool al huiswerk en ben je al gewend om thuis te leren. Maar het kan ook zijn dat je nog bijna nooit huiswerk hebt gehad of dat je het lastig vindt om dingen goed te plannen. Daarom besteden we, met name de eerste periode, ook de nodige aandacht aan het ‘leren leren’. Als jij denkt dat je wat extra hulp kunt gebruiken, dan schuif je aan tijdens de huiswerkles. Zo kun jij een goede start maken op je nieuwe school.
Je mentor gaat een belangrijk persoon worden gedurende de tijd dat je bij ons op school zit. Samen met je mentor en je ouders maak je een leerplan dat helemaal bij jou past. Ook kijken jullie samen waar jouw talenten liggen en hoe je die verder kunt ontwikkelen.

Tijdens de eerste schoolweek en tijdens het introductiekamp leer je je klasgenoten, je mentor en je leraren goed kennen. Want je gaat naar school om te leren, maar het mag er ook gezellig zijn!