De droom van Makar Korotchenko (14) is professioneel ijshockeyer worden. Daar werkt hij al vanaf zijn vierde jaar aan. “Tot mijn tiende heb ik Nijmegen geijshockeyd’, begint Makar. ‘Nu speel ik in Den Bosch en volgend jaar ga ik naar Duitsland. Daar heb ik na veel zoeken een school gevonden en een ijshockeyclub waar ik verder kan bouwen aan mijn carrière”. Die carrière is al behoorlijk: hij is bijvoorbeeld al twee keer landskampioen in zijn leeftijdsklasse geworden. Makar heeft dit jaar examen gedaan in Goethe Duits. Voor drie van de vier onderdelen is hij al geslaagd, binnenkort krijgt hij te horen of hij het vierde onderdeel ook gehaald heeft. ‘Ik wil goed Duits kunnen spreken, als ik daar ga wonen en studeren’, zegt Makar. Goethe Duits is een pittig examen dat hij al in 3V gedaan heeft.
‘IJshockey is echt mijn ding, ik kan niet zonder. Het is een spel waarin je snel, creatief moet zijn en waarin je echt een eigen speelstijl kan ontwikkelen. Je moet goed om je heen kijken en steeds snel beslissen wat je gaat doen. In Rusland is ijshockey echt een topsport. Mijn ouders komen uit Rusland, misschien is daarom ijshockey mijn passie”.
‘Omdat ik op het Rodenborch zit kan ik als LOOT-leerling mijn planning maken. Nadeel is dat je bijna geen vrije tijd hebt en ook niet veel tijd voor vrienden. Ik train vijf keer per week en in het weekend heb ik wedstrijden en toernooien. Vaak is het trainen, naar school, snel eten weer trainen en daarna snel huiswerk maken. En dan zijn er nog verschillende internationale toernooien, waarvoor ik vrijstelling moet krijgen van school. Maar ik heb het er graag voor over”, aldus Makar.